KNOCK OUT CANCER!

Op 09 april 2022 organiseert VanBuitenSport een kickboks seminar genaamd Knock Out Cancer! in samenwerking met Joop Kasteel. Deze seminar wordt gegeven op een TOP locatie Burning Heart in Hilversum

Het geld wat we daarmee binnen halen gaat naar het AMC Foundation; onderzoek naar Acute Myeloïde leukemie (kwaadaardige bloedkanker)

Hoewel Joop een bekende Nederlander is wil ik hem toch voorstellen.

Joop heb ik in 2017, samen met het hele team van de hematologie afdeling in Amsterdam UMC, locatie AMC, intensief verzorgd tijdens zijn ziekte acute leukemie. Een kwaadaardige bloedziekte, een heftige vorm van kanker.

We zagen hem en zijn vrouw in hun zwaarste periode van het leven, in zijn kwetsbaarheid, strijd en angsten.

Wie is Joop Kasteel?

Joop Kasteel, ook wel bekend als de zwarte parel, is een legende in de vecht- en krachtsportwereld. Van mollig, gepest jongetje ontwikkelt hij zich tot vice-wereldkampioen armworstelen en uiteindelijk wereldkampioen in het keiharde freefight. Vervolgens bouwt hij een succesvolle loopbaan op, zowel in de sport als in security management, met vele BN-ers als cliënt. Dan slaat het noodlot toe. Na een tijd lang kwakkelen met zijn gezondheid krijgt Joop een heftige diagnose: MDS. Een kwaadaardige bloedziekte die, in zijn geval, onontkoombaar leidt tot acute leukemie. Maar in plaats van af te wachten zet hij de knop om en gaat zich fysiek en psychisch voorbereiden op wat misschien zijn laatste gevecht zal worden. Als de levensbedreigende ziekte na tweeënhalf jaar aanvalt, zal Joop Kasteel ‘in de ring van het AMC’ dieper moeten gaan dan hij voor mogelijk had gehouden. En maakt hij, in een gevecht op leven en dood tegen ‘Het Monster’ acute leukemie, zijn bijnaam meer dan ooit waar.

Door zijn vermogen pijn weg te bijten en tegenslagen te incasseren ‘verdient’ Joop Kasteel tijdens zijn freefightcarrière de bijnaam Leeuwenhart. Als hij aan de zwaarst mogelijke chemo moet en een stamceltransplantatie ondergaat om de levensbedreigende acute leukemie te bestrijden, belandt hij in een emotionele en fysieke rollercoaster. Over die emoties, en de gebeurtenissen in deze periode, houdt hij een dagboek bij. Delen hiervan zijn in het biografische Leeuwenhart verwerkt. En zal hij delen in de kickboks seminar.

VanBuitenSport

In juni 2021 ben ik gestopt als oncologie verpleegkundige bij Amsterdam UMC om mij verder te richten op VanBuitenSport. Met een aantal diploma’s (o.a. Personal trainer en oncologie fitness trainer) en met bakken ervaring binnen de oncologie ben ik gestart. Sporten bij kanker is één van de diensten die ik lever, altijd in samenwerking met andere disciplines zoals de fysiotherapeut.

Zo heb ik weer contact opgenomen met Joop of eigenlijk hebben we altijd contact gehouden. Hij is na zijn herstel oncologie fitness trainer geworden, we zijn nu als het ware collega’s maar ik durf hem nu ook een vriend te noemen. Hij heeft het hart op de goede plek. Op een aantal vlakken hebben we dezelfde ervaringen. We zijn vroeger allebei gepest maar zijn er sterker uitgekomen… , weten allebei hoe heftig het kan zijn wanneer iemand getroffen is door kanker. We willen allebei meer betekenen voor de maatschappij en niet alleen voor ons zelf.

AMC Foundation

Zij werven giften voor veelbelovend experimenteel medisch onderzoek, waarvoor (nog) geen plaats is binnen de reguliere geldstromen. Zulk onderzoek wordt vrijwel altijd geïnitieerd door topspecialisten. In dit geval door Internist-Hematoloog prof. dr. Mette Hazenberg.

Prof. Hazenberg doet onderzoek dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe therapieën die de prognose van Acute Myeloïde Leukemie (AML) aanzienlijk verbeteren. Zij en haar team onderzoeken hoe het afweersysteem van de stamceldonor een afweer reactie maakt tegen de leukemie van de patiënt.

Acute Myeloïde Leukemie

Acute Myeloïde Leukemie (AML) is een levensbedreigende kwaadaardige ziekte van het beenmerg. De ziekte ontstaat doordat een voorloper van gezonde witte bloedcellen kwaadaardig wordt en zo hard gaat groeien dat het gezonde beenmerg verdrongen wordt. AML wordt behandeld met verschillende chemokuren, vaak gevolgd door een allogene stamceltransplantatie. Hierbij worden stamcellen van een gezonde donor (broer, zus of onverwante donor) aan de patiënt gegeven, met als doel het opwekken van een afweerreactie van het afweersysteem (immuunsysteem) van de donor tegen de leukemie cellen van de patiënt. Een transplantatie is een krachtig middel maar de risico’s zijn niet gering. Ongeveer één van de vijf transplantatie patiënten (20%) overlijdt door de complicaties van de transplantatie, zonder dat de oorspronkelijke ziekte daarbij een rol speelt. De belangrijkste complicaties die een stamceltransplantatie patiënt bedreigen zijn infecties en zogenaamde graft versus host (transplantaat versus de gastheer) ziekte.

Waarom Knock Out Cancer?

Bovenstaande tekst zegt al zoveel. Allebei weten we hoe heftig het kan zijn wanneer iemand getroffen wordt door kanker. Leukemie is een vorm van kanker die een ontzettende impact heeft op iemands leven.

Daarom steken wij onze energie in deze seminar en is iedere cent die binnenkomt voor de AMC Foundation, en specifiek voor het onderzoek naar AML onder leiding van prof. Hazenberg.

De uitkomsten van dit onderzoek kunnen een enorme stap naar een betere en minder risicovolle behandeling van AML betekenen.

Daar doen we het voor!

Programma & Praktische informatie

De kickboks seminar is vanaf 12 jaar. Een ontmoeting met Joop Kasteel is om nooit meer te vergeten, een prachtige herinnering. Niet alleen zijn seminar maar ook zijn inspirerende verhaal zal een impact hebben op je leven. Onderwerpen als doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslagen, topsport, pesten, sporten met kanker en een gezonde levensstijl komen uitgebreid aan bod.

Er zal tijd zijn voor vragen en er zal voldoende tijd zijn voor een foto moment.

Tijdens de seminar wordt er niet gespard (tegen elkaar boksen) maar wel gesport. Dus trek je sportkleding aan en neem relaxte kleding mee voor na de seminar zodat we daarna met zijn allen een toast uit kunnen brengen op GEZONDHEID!

Locatie

Voor deze seminar hebben we een TOP locatie. Namelijk sportschool Burning Heart in Hilversum. Een familie sportschool met geweldige trainers met passie hun vak. Ze brengen dit direct over op de leden, van beginner tot gevorderde. Vechtsporters met wedstrijdambities tot recreanten. Jong en oud.

Programma

 • 13:30 Inloop
 • 14:00 Start Seminar
 • 15:00 Pauze
 • 15:15 Joop zijn verhaal / Motivational speech
 • 15:45 Vragen beantwoorden, foto’s maken, een blijvende herinnering…
 • 16:30 Afsluiting
 • 17:00 Toast uitbrengen op GEZONDHEID!

Praktische informatie

 • Zaterdag 9 april
 • 14:00 uur start seminar
 • Locatie: sportschool Burning Heart
  • Franciscusweg 307 Hilversum
  • Voldoende parkeergelegenheid

Aanmelden

De kickboks seminar is voor jong en oud. Een ontmoeting met Joop Kasteel is om nooit meer te vergeten, een prachtige herinnering. Niet alleen zijn seminar maar ook zijn inspirerende verhaal zal een impact hebben op je leven. Onderwerpen als doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslagen, pesten, sporten met kanker en een gezonde levensstijl komen uitgebreid aan bod.

Er zal tijd zijn voor een foto moment en je kan ook zijn boek Leeuwenhart kopen op de dag zelf.

Wil je meedoen met de seminar? Koop dan hier je ticket(s).

Wanneer de seminar niet door kan gaan vanwege Corona is er een nieuwe datum in juli. Uiteraard blijven de tickets daarvoor geldig.

Kun je er niet bij de seminar zijn, maar wil je wel aan deze actie meedoen, dan kun je hier een donatie doen.

knock-out-cancer-flyer

Sponsoren

Deze seminar wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo Sportschool Burning Heart
Logo HuisIdee Makelaardij
Logo By Nadine