Cliënt interview: Kim (45)

Blog: Cliënt interview: Kim (45)

Toen Kim (45) in december 2020 te horen kreeg dat ze borstkanker had, voelde ze de grond onder haar voeten wegzakken. Als oncologieverpleegkundige weet ze als geen ander wat kanker met een mens doet. “Voor een groot deel moet je je overgeven, maar er zijn twee dingen waarop ik zelf invloed heb: voeding en bewegen. En toen ik de diagnose borstkanker kreeg, dacht ik gelijk aan Mascha. Met haar heb ik jaren samengewerkt ik wilde graag met haar ervoor zorgen dat mijn conditie op peil bleef.” Omdat ze niet bij elkaar om de hoek wonen, traint Mascha Kim online, via Zoom.

‘Mascha traint mij elke week een half uur via de laptop’

Dat hadden we een jaar geleden toch ook niet kunnen bedenken, dat je personal trainer je begeleidt via de laptop. Een uitkomst, vindt Kim. “Elke maandag tref ik Mascha in Zoom. Ze heeft dan een schema voor me gemaakt en daarmee gaan we aan de slag. De ene keer gaat het beter dan de andere keer en het is nog maar één keer voorgekomen dat ik na tien minuten niet meer kon.”

Spierbehoud

Terug naar december 2020. Vlak voor de Kerst krijgt Kim te horen dat ze borstkanker heeft. Nadat ze de eerste schrik te boven is, neemt ze zich voor te focussen op voeding en bewegen. “Ik ben dol op sporten. Ik fiets graag op de racefiets en op de mountainbike, ik zwem en loop hard. En dat doe ik nog steeds maar nu met mate. De oefeningen die ik met Mascha doe zijn vooral gericht op het behoud van spieren. De chemokuren zijn een aanslag op mijn lijf, maar toch probeer ik elke dag weer in beweging te komen. Sporten brengt mij zoveel, ik kan het iedereen aanraden. Niet alleen lichamelijk maar ook mentaal word je er zoveel sterker van.”

Online training

Na haar eerste kuur stapte Kim op de mountainbike en trapte vijftig kilometer weg. Toen ze dat vertelde aan haar oncologieverpleegkundige werd ze teruggefloten: bewegen is prima, maar overdrijf het niet. Inmiddels heeft Kim een balans in het bewegen gevonden. Dat Mascha zelfs tijdens de wekelijkse training kan schakelen, vindt ze super. “Ik zet mijn laptop zo neer, dat Mas mij ziet. Ze kan dus heel goed aanwijzingen geven en dat doet ze ook. Als ze ziet dat ik meer moeite dan anders met een oefening heb, stelt ze voor iets anders te doen. Dat is zo prettig.”

Sportapp

Kim kent niemand die zoveel passie voor sport heeft en daar voor de volle honderd procent voor gaat. “Ze trekt je mee met haar enthousiasme, is heel precies en let goed op of je de oefeningen op de juiste manier uitvoert. Trainingen bereidt ze goed voor en toont belangstelling. Soms praten we even over mijn situatie, of geeft ze me voedingsadviezen. Ook ben ik fan van haar sportapp. Daarin zet ze de oefeningen zodat ik die op een ander moment ook kan uitvoeren.”

Ze is blij dat Mascha haar kan ondersteunen tijdens deze verwarrende en onzekere periode. “Ineens ben ik geen verpleegkundige, maar patiënt. En nu pas weet ik wat het is om ziek te zijn. Nu voel ik wat je als patiënt moet doorstaan. En dan is het fijn als je mensen als Mascha naast je hebt staan. Die je motiveren om je lijf en geest fit te houden.”

Laat een reactie achter