BLOG: Is suiker verslavend?
“Suikerverslaafd? 10 voedingsmiddelen die je zullen helpen.”, “21 dagen zonder suiker” of “10 tips tegen suikerverslaving”. De termen vliegen om je oren.
Een groot aantal voedingscoaches, (personal) trainers en fitte influencers die je dagelijks voorbij ziet komen op Instagram geven aan dat suiker verslavend is. Ook een groot gedeelte van de mensen denken dat ze zelf een suikerverslaving hebben of hebben gehad.
Maar is suiker ook verslavend?
Laten we eerst eens kijken wat suiker is.
Wat is suiker?
Suiker is een brandstof voor je lichaam. Suiker is lekker en belonend. Het is een zoete stof die tot de koolhydraten behoort. Een macronutriënt (met een slechte reputatie?) die iedereen nodig heeft.
Het komt onder andere voor in koek, fruit, snoep, groente, aardappelen en melk.
In 1 gram suiker zitten 4 kilocalorieën. Om even te vergelijken: in 1 gram vet zitten 9 kilocalorieën.
Suiker wordt ook wel sacharide genoemd. Suiker wordt onderverdeeld op basis van hun complexiteit en dan zijn er ook nog verschillende namen/schuilnamen voor suiker. Zie onderstaande clip van het diabetesfonds of bekijk hem direct op YouTube.
Sneaky namen voor suiker
Er is meer gezondheidswinst te behalen met het reguleren van je gewicht, dan panisch te focussen op een enkele nutriënt. Mocht je toch minder suikers willen eten, wat de reden ook is, dan kan dat best lastig zijn gezien suiker niet altijd wordt vermeld als suiker op eet- en drankverpakkingen. Suiker zit namelijk verstopt onder tig sneaky namen.
Voor het gemak heb ik de (verborgen) suikers onderverdeeld in ‘ose’, ‘siroop’, ‘concentraat’, ‘stroop’, ‘suiker’, ‘sap’ en daaronder nog een kopje overige.
- Ose
- Sacharose, sucrose, fructose, dextrose, lactose, isoglucose , maltose, thehalose, D-glucose.
- Siroop
- Glucosesiroop, ahornsiroop, agavesiroop, esdoornsiroop, tarwestroop, johannesbroodsiroop.
- Concentraat
- Druivensapconcentraat, perensapconcentraat, fruitconcentraat, fruitsapconcentraat, vruchtensapconcentraat, appelsapconcentraat, druivensapconcentraat.
- Stroop
- Appelstroop, dadelstroop, bietenstroop, glucosestroop, kandijstroop, maisstroop, moutstroop, rijststroop, Cichoreistroop, invertsiroop.
- Suiker
- Basterdsuiker, druivensuiker, vanille suiker, bietsuiker, rietsuiker, kandijsuiker, fruitsuiker, kaneelsuiker, kokosbloemsuiker, vruchtensuiker, kristalsuiker, palmsuiker.
- Sap
- Beetwortelsap, vruchtensap op basis van concentraten,
- Geconcentreerd: appelsap- perensap, vruchtensap.
- Overige
- Kandij, honing, demerara, caramel, castor melis, fruitextract, gula djawa, HFCS: high fructose corn syrup, melasse, muscovado, necat, oerzoet, rapadura, sacanat, diksap, eindmelasse, malt, panocha, panela, piloncillo, turbinado, amazake, molasses, cassonade, cyclamaat, splenda, turbinado.
Wil je minder suiker eten let dan vooral op de verborgen suikers en lees de voedingswaardetabel.
Soorten suiker onderverdeeld op hun complexiteit
Monosachariden: voorbeelden van deze enkelvoudige suikers zijn fructose, galactose, glucose. Het zijn snelle energie leveranciers. Belangrijk bij duursporten. Het zit o.a. in energiedranken, -repen en bananen.
Disachariden: dit zijn 2 monosachariden aan elkaar gekoppeld. Voorbeelden van disachariden zijn sacharose, lactose (melksuiker) en maltose (moutsuiker).
Sacharose is de wetenschappelijke naam voor suiker en is een stof die we in het dagelijks leven kennen als kristalsuiker.
Polysachariden: hier zitten veel monosachariden in de structuur. (poly = veel) zoals zetmeel. In zetmeel zitten honderden glucosemoleculen. Ze komen o.a. voor granen, mais, rijst en peulvruchten.
Oligosachariden: afbraakproduct van zetmeel.
De verschillende suikers kunnen onder de term ‘van nature aanwezige’, ‘toegevoegde’ en/of ‘vrije’ suikers vallen. Het gaat puur om een indeling want het lichaam ziet geen verschil tussen van nature aanwezige, toegevoegde of vrije suikers. Ze zijn qua structuur identiek en worden op dezelfde wijze door het lichaam verwerkt. Maar uiteraard is een banaan voedzamer dan een stuk chocolade, gezien er in een banaan meer voedingsstoffen zitten.
Suikers in pure producten en toegevoegde suikers
Van nature aanwezige suikers zijn suikers die al in het product zitten zoals in fruit, groenten, brood en ongezoete zuivelproducten.
Toegevoegde suikers zijn suikers die toegevoegd zijn door de fabrikant, producent, kok of consument in het product. Het heeft een slechte reputatie.
Vrije suikers zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat.
Dus suikervrij eten? Waarom?
Je kent het wel, “een suikervrije-zonder toegevoegde suikers-healthy” appeltaart of een zelfgemaakt baksel. Bestaat het? Of is het gemaakt op basis van andere suikers?
Een vriendin van mij kan ontzettend goed bakken. Regelmatig maakt ze ook “een suikervrij-zonder toegevoegde suikers-healthy” baksel met bijvoorbeeld dadel, banaan, honing, kokosbloesemsuiker of andere “gezonde” suikers. Ze noemen het ook wel suikervervangers of gezonde suikers. Maar wist je dat geen enkele suiker het gezondst is? Er zijn namelijk geen gezonde of ongezonde suikers.
Suiker is suiker. Als je nu een healthy baksel eet of een stukje appeltaart van oma, je lichaam verwerkt alle soorten suiker op dezelfde manier, het ziet geen onderscheid. Alle suikers leveren dezelfde hoeveelheid calorieën, namelijk 4 kilocalorieën per 1 gram.
Mijn valkuil bij een “healthy” baksel is ook nog dat ik er meer van neem. “ik neem nog een stukje want het is toch gezond.” Herkenbaar?
Eet liever gewoon één stukje. Uiteindelijk gaat het om het totaalplaatje in een voedingspatroon. Als je minder calorieën moet innemen, hoort suiker daarbij maar andere voedingsstoffen ook. Toch?
Geniet van de klassieke appeltaart van oma of geniet van dat stukje ‘gezonde-zonder toegevoegde suikers-healthy’ appeltaart. No matter!
Het zit overal in…
We hebben het gehad over wat suiker is, de sneaky namen van suiker, soorten suiker onderverdeeld op hun complexiteit en suikers in pure producten en toegevoegde suikers. En ik ben het er helemaal mee eens. Suiker zit in mega veel producten, zowel sneaky als natuurlijk.
Suikers zitten ook in frisdranken en in (fruit)sapjes. Sapjes hebben een gezonde reputatie, maar wist je dat er in een glas jus d’orange ongeveer vier klontjes suiker zitten? Dat is bijna evenveel als een glas gewone cola. Deze calorieën in dranken verzadigen ook nog eens niet en dat betekent dat ze er gewoon extra bijkomen. Uiteindelijk gaat het om de manier hoe we het consumeren. In onderstaande tabel een overzicht hoeveel suikerklontjes er in frisdrank/sap zitten:
Bron: Chivo
Nog een paar weetjes:
Eén stuk fruit bevat gemiddeld 2 tot 4 suikerklontjes,
Laten we eens kijken naar volkoren ontbijtkoek, een product met een gezonde reputatie, omdat volkoren voedzamer is. Wat staat er op het etiket? Als eerste wordt genoemd: Glucose-fructosestroop. Suiker dus! En wat het eerst op het etiket staat, is het hoofdbestanddeel van het product. En, hoeveel suikerklontjes zit er in één plak (30 gram)? In één plak volkoren ontbijtkoek zit 11 gram suiker. Dat betekent bijna 3 suikerklontjes. Ik snij meestal wel wat meer af dan 30 gram….. of een dubbele… Zo! Weer 6 suikerklontjes binnen dus…
Ik begin maar niet over tomatensoep of groenten uit blik, muesli en cruesli (repen), sportdranken en vruchtensap, pastasaus of andere producten met een relatief gezonde reputatie.
Ik daag je uit om zelf eens naar de etiketten van je producten te kijken.
Het is allemaal niet zo zwart/wit
In het vorige hoofdstuk hebben we het erover gehad dat er geen goede of slechte suikers zijn. Wel zijn er minder voedzame producten. Toegevoegde suikers zitten vaak in de minder voedzame producten. In dit soort producten zitten meestal veel calorieën en weinig voedingsstoffen. Doordat dit soort producten, de bewerkte producten, veel smakelijker worden gemaakt is de kans groot dat je daardoor overeet. En langdurig overeten zorgt voor gewichtstoename en mogelijk gezondheidsproblemen.
Dus nee, suiker is niet de boosdoener. Dat is het te vaak te veel eten, waardoor we meer tot ons nemen dan we nodig hebben (een zogenoemde positieve energiebalans). Vaak hebben we geen positieve energiebalans door het eten van fruit, groenten, een plak ontbijtkoek, taart of brood. Maar wel door het langdurig en veelvuldig tot ons nemen van (bewerkte) producten.
Een tip is om toegevoegde suikers zoveel mogelijk te vermijden omdat in die producten de meeste calorieën zitten door de combinatie suiker, vet en zouten. Veel calorieën en weinig voedingsstoffen. En producten met suiker in combinatie met vet maakt dat we er meer van gaan eten omdat het belonend en lekker is. Een mooi woord hiervoor is hyperpalatibiliteit. Hyperpalatibiliteit betekent letterlijk meer eten als het voedsel/product lekker is. Ik denk meteen aan die reep chocolade die op gaat of een pak koekjes in plaats van één, of M&M’s. We worden dan ook nog gefopt door de kleuren… Verschillende kleuren doen je meer eten.
Hoeveel suiker mag je per dag?
Het advies van de gezondheidsraad is om de inname van toegevoegde suikers zoveel mogelijk te beperken omdat toegevoegde suikers vaak in producten zitten die we niet nodig hebben voor ons lichaam en onze gezondheid. Volwassen Nederlanders krijgen ongeveer 20 kilo toegevoegde suikers binnen per jaar.
Een bovengrens voor het gebruik van suikers geeft de gezondheidsraad niet aan omdat er ook suikers zitten in producten die voedzaam zijn zoals fruit, groenten, aardappelen, granen en zuivel en die een positief effect hebben op onze gezondheid. De gezondheidsraad constateert dat er te weinig bewijs bestaat om aparte hoeveelheden voor mono-, di- en polysachariden op te stellen.
Wel geeft de Gezondheidsraad aan dat zetmeel een gezondere bron van koolhydraten is dan suikers. Er is wel een advies voor koolhydraten als geheel.
Het Amerikaanse instituut of Medicine adviseert om minder dan 25% van de calorieën op een dag uit toegevoegde suikers te halen.
De World Health Organization (WHO) zegt dat mensen minder dan 10% van de calorieën op een dag uit toegevoegde suikers moeten halen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag.
Een richtlijn in 2014, adviseert om bij voorkeur zelfs niet meer dan 5% van de calorieën op een dag uit toegevoegde suikers te halen.
Hoeveel suikerklontjes mag je dan per dag volgens de World Health Organization?
Een simpel rekensommetje uitgaande van 10% van de calorieën op een dag:
- In 1 suikerklontje zit 4 gram suiker.
- Dat betekent voor een vrouw: 50 gram/4 gram = 12,5 suikerklontjes per dag
- Dat betekent voor een man: 60 gram/4 = 15 suikerklontjes per dag.
- Dit is gemiddeld. Het blijft afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht, geslacht en de hoeveelheid beweging die je doet. Bij (top)sporters is dat sowieso een ander verhaal.
Wat is het verschil tussen koolhydraten en suikers?
Koolhydraten is de verzamelnaam voor suikers en zetmeel. Suiker is net als zetmeel en vezels, een koolhydraat.
“Suikers zijn koolhydraten maar niet alle koolhydraten zijn suikers?”
Je kunt koolhydraten indelen op twee manieren, namelijk in enkelvoudig of meervoudig. Koolhydraten bestaan dus uit korte of lange ketens van suikermoleculen. De ketens worden door je lichaam geknipt, zodat losse suikermoleculen overblijven. Die worden in je cellen verbrand om energie te krijgen, namelijk 4 kcal per gram (meer info in mijn post “Zijn koolhydraten echt ongezond?”).
De meervoudige koolhydraten zijn een lange keten van suikers, onder andere zetmeel. Het zit onder andere in aardappelen, pasta, brood, graanproducten en rijst.
De enkelvoudige koolhydraten worden vaak suikers genoemd. Ze bestaan uit één of twee moleculen. (zie kopje soorten suikers en hun complexiteit)
Op het etiket zie je vaak staan: Koolhydraten, waarvan suikers
Op het etiket van voedingswaren vind je de hoeveelheid suikers terug, aangeduid als ‘koolhydraten waarvan suikers’. Op zich klopt dit wel. Ter vergelijking: in de eredivisie spelen 18 voetbalteams waarvan Ajax er één is… maar koolhydraten zijn suikers.
Ook zegt het kopje “waarvan suikers” niets over de herkomst van deze suikers. Het kan dan zowel gaan om toegevoegde suikers als van nature aanwezige suikers.
Een voorbeeld:
Laten we een sultana fruitbiscuit bosvruchten als voorbeeld nemen.
Per 100 gram bevat de sultana 74,8 gram koolhydraten, waarvan 31,5 gram suikers.
Hoeveel suiker bevat de sultana? Yes, 74,8 gram suikers. Want uiteindelijk worden alle koolhydraten door het lichaam afgebroken tot glucose, wat dan vervolgens wel weer suiker genoemd wordt.
Toch blijft het raadselachtig…. Wat zijn dan die suikers?
Onder de term “suikers” worden de koolhydraten monosachariden en disachariden bedoeld. De enkelvoudige, dus snelle suikers. Voorbeelden hiervan zijn tafelsuiker dat een disacharide is en lactose.
Wanneer je op je inname suikers wilt letten, in verband met een koolhydraatarm dieet, dan raad ik je aan om je te focussen op de totale hoeveelheid koolhydraten.
Aanbevolen hoeveelheid koolhydraten?
Het Voedingscentrum adviseert om 40-70% van onze dagelijkse energie uit koolhydraten te halen. Bij een energie-inname van 2000 calorieën komt dat neer op zo’n 200 – 350 gram koolhydraten per dag. Ook hier blijft dat afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, gewicht, geslacht en de hoeveelheid beweging die je doet.
Suiker en sport
Bij (top)sporters is het een ander verhaal. Kjeld Nujs gaf tijdens een interview aan dat hij vooral eiwitten en suikers eet. “Koolhydraten zijn een enorm belangrijke bron voor sporters zowel topsporters als duursporters. Je moet alleen niet een lijf dat veel stilzit volproppen met suiker”. Duidelijk: Een sporter kan niet zonder suiker.
Hoe groter de fysieke activiteit, hoe groter het aandeel van koolhydraten.
De snelle suikers oftewel de verteerbare koolhydraten worden belangrijker naarmate er hogere inspanningen worden vereist en meer coördinatie. Dat laatste is te wijten aan het feit dat het centraal zenuwstelsel voor een belangrijk deel op pure glucose draait.
Koolhydraten worden door het lichaam afgebroken tot glucose dat rondzwerft in het bloed of als glycogeen dat wordt opgeslagen in de spieren en in de lever. Het hormoon insuline is hierbij betrokken.
Training en vetverbranding
Gemiddeld bevindt zich 150 tot 400 gram glycogeen in de spieren en 60 tot 80 gram in de lever. Training en het juiste voedingspatroon kunnen de glycogeenvoorraden verdubbelen. Bij hoge inspanning wordt het glycogeen in de snelle glycolyse (anaerobe systeem) verbrand en dat levert energie op. Het levert ook oxaalacetaat op, nodig voor vetverbranding. Soms kosten inspanningen nog meer energie en om arbeid te verrichten is energie nodig. Om de vetverbranding goed te laten verlopen zijn bepaalde stoffen van de koolhydraatverbranding nodig, om tijdens het sporten vetten te kunnen verbanden, moet het lichaam dus over voldoende koolhydraten beschikken.
Functie van suiker in je lichaam
Duidelijk is geworden dat suiker een belangrijke energieleverancier is. Het levert de energie die je spieren nodig hebben om goed te kunnen werken. Suiker is een brandstof voor je lichaam en zonder suiker kunnen we niet leven. Zonder suiker geen concentratie, hoge inspanningen en focus.
Gezondheid
Suiker veroorzaakt tandplak, vooral bij meerdere frequenties in plaats van de hoeveelheid suiker.
Suiker zou mogelijk leiden tot overgewicht en diabetes, maar het is waarschijnlijker dat dit veroorzaakt wordt door in een chronische positieve energiebalans te zitten. Het zijn dus niet de suikers, maar het calorieoverschot dat zorgt voor problemen.
Suikers in frisdranken en sapjes verzadigen niet en vormen een verborgen bron van calorieën.
Suiker is ongezond als je teveel eet. Maar er is aanzienlijk meer gezondheidswinst te behalen met het reguleren van je gewicht, dan panisch te focussen op een enkele nutriënt.
Suikers en kanker
Maakt suiker kanker erger?
In mijn carrière als oncologie verpleegkundige werkte ik op de AYA poli. Een poli voor jongvolwassenen die te maken hebben met kanker. Ik zag vooral de jongeren met een sarcoom, een kwaadaardige tumor die zelden voorkomt. Een vreselijke vorm van kanker met een intense en lange behandeling, met een grote kans op terugkeer. De oorzaak van deze vorm van kanker is onbekend. Het is dan ook heel logisch dat de jongvolwassene alles op alles zet om beter te worden. En daarom kiest voor alles om maar beter te worden, zoals een ketogeen dieet. Ik wil daar niet over oordelen, want het is heel begrijpelijk dat iemand daarvoor kiest wanneer de krantenkoppen zeggen dat suiker kanker voedt. Begrijpelijk dat iemand daarvoor kiest wanneer de behandeling niet aanslaat, maar niet dood wil. Begrijpelijk dat iemand daarvoor kiest wanneer iemand daar nog wel grip op heeft…
Omdat ik dit een ontzettende gevoelig onderwerp vind, wil ik je doorverwijzen naar de artikelen Warburg-effect en Voeding maakt kanker erger van Chivo.
Hierin wordt het Warburg-effect beschreven. Het Warburg-effect beschrijft dat de kankercel zich voedt met suiker. Maar is dat ook echt zo? Onderzoek geeft het antwoord en misverstanden worden uitgebreid beschreven.
Voor iedereen, en dus ook voor mensen met kanker, geldt dat een focus op bewuste keuzes in voeding bijdragen aan je gezondheid. Bijdragen aan je beter voelen. Blijf je echter realiseren dat het om het totaalplaatje gaat. Bewuste keuzes die bij jou passen en waar jij je goed bij voelt op het gebied van voeding, beweging, slapen, stress en ontspannen. Een focus op alleen suiker, is hierin niet de oplossing.
Fabels?
Wat vind jij van onderstaande “claims” na het lezen van de vorige hoofdstukken?
- Suiker is puur vergif.
- Natuurlijke suikers zijn gezonder dan toegevoegde suikers.
- Suiker veroorzaakt diabetes.
- Suiker veroorzaakt en verergert kanker.
- Als er suiker in een product zit wordt dit vermeld op het etiket.
- Suiker is verslavend.
Volgens mij is het dus allemaal niet zo zwart-wit. Laten we nu verder gaan met waar we mee begonnen zijn. Is suiker verslavend? Wat is überhaupt verslaving?
Wat is verslaving?
Verslaving is lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk zijn van één of meerdere middelen of gewoonten.
Men wordt afhankelijk als er steeds meer gebruikt van moet worden om het gewenste effect te bereiken. De gebruiker krijgt bijvoorbeeld ontwenningsverschijnselen als hij het niet gebruikt of hij gebruikt om ontwenningsverschijnselen tegen te gaan. De gebruiker verliest de controle over het gebruik, kan zich niet meer beheersen en dat gaat ten koste van alles. Van werk, school, studie, vriendschappen, familie en zichzelf.
Soorten verslavingen
Er zijn globaal gezien twee verschillende verslavingen.
Verslaving aan middelen en stoffen (Substantie/Fysieke verslaving) zoals alcohol, drugs, medicijnen en nicotine.
En verslaving aan gedrag/handelingen (Proces verslaving) zoals gamen, seks, shoppen en eten.
Bestaat suikerverslaving?
Herinner je je het woord Hyperpalatibiliteit nog? Bij mensen is vastgesteld dat zij meer gaan eten, als het voedsel smakelijker is. Ook zaken als verpakking, textuur en variatie dragen bij aan meer eten of overeten. Zo blijkt dat verschillende kleuren snoepjes (M&M’s, Engelse drop, Skittles) leiden tot meer eten dan snoepjes met allemaal dezelfde kleur. Daarom kan de schuld van overeten niet gelegd worden bij een enkele nutriënt.
Aangezien er geen nutriënt of een specifieke combinatie is van nutriënten die leidt tot een fysieke afhankelijkheid, is er eerder sprake van eetverslaving. Het draait dus om gedrag (proces- of gedragsverslaving).
Bij verslaving aan middelen heb je steeds meer van de stof nodig om hetzelfde effect te krijgen, er treedt tolerantie op. Er zijn duidelijke onthoudingsverschijnselen wanneer men stopt. Bij een ‘voedingsverslaving’ ontbreekt dat.
Het “probleem” bij voeding is dat het belonend is, maar ook smakelijk. Bij verslaving hoeft dit zeker niet het geval te zijn en duidt ook het verschil. Niemand is namelijk verslaafd aan voedingsmiddelen die hij vies vindt. Bij Substantie verslaving is dit wel het geval, ook al is het smerig.
Voorbeeld:
Piet, 55 jaar is jarenlang verslaafd aan alcohol en haalt dat meestal uit bier. Het bier is op maar er staat nog wel whisky in huis wat hij niet zo lekker vindt.
Denk je dat hij de whisky gaat pakken om zijn alcohol binnen te krijgen? Een grote kans dat hij de whisky gaat drinken.
Voorbeeld:
Femke, 37 jaar is (zelfbenoemd) verslaafd aan suiker en haalt dat meestal uit koekjes, drop en chocolade. Maar de voorraadkast is leeg; geen snoepgoed en koekjes meer in huis. Ze heeft nog wel een banaan liggen wat ze niet zo lekker vindt.
Denk je dat ze de banaan gaat eten? Een grote kans dat ze dat niet gaat eten.
Een tweede verschil is dat bij verslaving aan alcohol, cocaïne of speed de dopamine aanmaak geremd wordt. (Piet heeft er steeds meer van nodig) Bij suiker is dat niet zo. Wel wordt er dopamine aangemaakt en dat zorgt voor een lekker gevoel. Ons brein geeft namelijk bij het scrollen van facebook ook dopamine af. Bij alles wat we als leuk en fijn ervaren, muziek, seks, sport, geeft ons brein dopamine af.
Dat maakt de verwarring: Ja, er wordt dopamine aangemaakt maar ten eerste veel minder dan bij bijvoorbeeld cocaïne en ten tweede, de dopamine aanmaak wordt bij suiker inname niet geremd zodat we er steeds meer van nodig hebben.
Conclusie
Uit een Europees onderzoek met 11 universiteiten blijkt dat suiker niet verslavend is op dezelfde manier als drugs dat zijn. Onderzoeker Han de Jong noemt suiker dan ook geen drugs, omdat suiker het beloningssysteem in de hersenen niet verandert. Drugs doen dat wel, waardoor je de controle kwijt raakt.
Suiker doet echter wel iets met onze hersenen: het zorgt ervoor dat de hersenen dopamine afgeven. Deze stof stimuleert ons om te eten. De geur of het zien van lekker eten, bijvoorbeeld in reclames, maakt al dat we er zin in hebben.
Bron diabetesfonds
Maar in tegenstelling tot bij het stoppen van alcohol of drugs krijg je bij het stoppen met suiker geen onthoudingsverschijnselen en is er niet steeds meer nodig om hetzelfde prettige gevoel te ervaren. Van verslaving aan de stof suiker kun je dus niet spreken.
Bron voedingscentrum
Het is allemaal niet zo zwart-wit. Dat bijna de hele wereld denkt dat suiker verslavend is, is niet zo gek gezien het dopamine afgeeft aan ons lijf en we soms blijven eten.
We leven in een wereld vol met verleidingen van eten. Zien eten doet eten. Suiker, vet, zout, de combinatie, zorgt ervoor dat we willen blijven eten en dat voelt als verslavend. Ook de kleinere voorbeelden die iedereen wel kent: “die reep chocolade gaat op”.
Ook het hebben van eetbuien wordt soms in verband gebracht met “suikerverslaving” maar kan een eetstoornis, een gedragsverslaving zijn. Een psychische aandoening waar geen personal trainer of diëtist direct iets mee kan behalve het helpen herkennen en de sporter hierin ondersteunen.
Heb jezelf lief.
Bronnen: Kenniscentrum suiker, Voedingscentrum, Chivo, Diabetesfonds & GGZ